Forandring fryder

Jambo alle sammen!
Som I har kunne følge med i på vores sociale medier, er der virkelig sket mange store ændringer på børnehjemmet den seneste uges tid.

Her er vi med den sødeste pige, Sharooni

Her har I et overblik over, hvordan børnehjemmet så ud før og efter vores igangsatte projekter.

D. 25. februar startede vi på at lave et stabilt stativ til deres vandtank, da det eksisterende var fuldstændig faldefærdigt og rustent – vi vil endda kalde det livsfarligt at begynde at klatre op på det, som billederne viser:

Også elektricitet blev der hurtigt sat op på pigeværelserne – nu kan de alle smukkesere sig uden problemer. I kan tro, pigerne var overlykkelige, da de kom hjem fra skole og opdagede, at der var kommet lys på deres værelse 😀

Elektrikeren kigger på el for at give et tilbud

Lige siden 2015, og hvis ikke længere, har gaten til børnehjemmet bestået af en slags tremmeport, som mest af alt lignede fængslestremmer. Nu har de fået landsbyens flotteste port!!
Denne skal holde uvelkomne gæster ude og derved højne sikkerheden på børnehjemmet.


Det mest omfattende projekt er dog ydermurene på børnehjemmet… alt det gamle maling er blevet revet af, murene er blevet spartlet på ny og har fået ny flot lilla farve. På mandag har vi hyret en maler til at male forskellige motiver, som skal glæde børnene og udvikle deres engelsk.

Det er kun første lag. I morgen kommer det andet lag på.

Dette er nogle af de projekter, som vi har haft gang i på det seneste. Vi er stadig i gang med en masse og vil opdatere jer løbende på det hele.

😃

Kærlig hilsen,

Sara & Mia

Der hækles på livet løs for børnene i Tanzania

En af Mias venners mor bruger sin fritid på at hækle til fordel for børnene på Newlands børnehjem. Hun sælger de mange flotte værker i gruppen Støt Tanzania på Facebook .

Der er både penalhuse, vatrondeller, kurve, forskellige dyr, grydelapper, suttekæder og meget andet. Hvis du selv har nogle idéer, klarer Jane også snildt dem! 😀 Alle de penge Jane får samlet ind, ved at sælge hendes hæklede værker, går helt ubeskåret til opretholdelse af den mark, Mia og Janes søn finansierede til børnehjemmet i 2017.

Hop ind forbi hendes gruppe og anmod om medlemskab, så kan du se, om der skulle være noget for dig. Jane bor på Falster, men er fleksibel og sender også gerne.

Update efter weekenden!

Der har været lidt stille på bloggen henover weekenden, men jeg har haft brug for at slappe lidt af og nyde et lille break 🙂

I fredags var jeg i landsbyen om dagen, for at betale for materialer og se hvordan arbejdet er ved at gå fremad og lørdag hentede jeg Joysee fra kostskolen og havde hende med ind til byen hvor hun sov med mig på hostellet og vi tog over til et resort om dagen for at lege på legeplads.

Først en lille opdatering fra børnehjemmet

Afløbene og rørene til 3 toiletter og 2 bade er så småt ved at være lat under jorden og der er købt materialer til, at bygge toiletterne og badene færdigt indvendigt. Derudover er der leveret jern til at smede 30 stole og 15 borde, så jeg vil i dag tjekke op på om smeden er gået i gang. I lørdags bestilte jeg ophængning af en tavle i klasseværelset og glæder mig lidt til at se om han har været i gang i weekenden (man ved aldrig med afrikanere).

Derudover har vvs manden bygget en vandpost af cement, som kan ses her. Sharooni viser den stolt frem. Hun står godt nok foran vandhanen, men I kan nok forestille jer den 😉

IMG_2036

Jeg har købt noget sæbe (den slags de bruger hernede), og vil blot vise Jer hvor langt Jeres penge rækker. Her er sæbe til en måned til bad, vask, opvask osv., på børnehjemmet, som koster DDK 15.

IMG_0168

Til slut, lidt billeder af børnene <3

IMG_5450

 

IMG_6836

IMG_9364.JPG

 

Vi skrives ved – MØZZER

En af de lange ;)

Jeg ved næsten ikke hvor jeg skal starte. Der er sket så meget, og mange af tingene er noget jeg gerne vil dele. Så jeg tror, at jeg deler denne blogpost op i tre emner.

Først vil jeg rigtig gerne fortælle om de projekter jeg har igangsat via pengene fra crowdfund.

Dernæst vil jeg gerne fortælle Jer om James og til slut omkring projekt kanin!

Hold nu op, det lyder godt nok spændende hva 😉 Jeg kan godt forstå I glæder Jer, hehe.

Crowfund continued…

Jeg har jo allerede indviet Jer en smule i hvilke ting, som børnehjemmet havde brug for tidligere, men nu har jeg altså lavet et budget og igangsat alle projekterne. Jeg har lige siddet og lavet regnskab, det er svært at holde styr på økonomien, når man skal bruge over 3.000.000 Tanzanianske shillings, som kun kan hæves her i landet, med et maximum på 400.000 om dagen. Så skal alt deles op, og de forskellige håndværkere og materialister skal have delbetalinger, som jeg holder strengt styr på, så jeg ikke bliver snydt. Man o far synes jeg det går godt, og alle jeg har mødt har været rigtig ærlige. Mange af håndværkerne i landsbyen er bare lykkelige over, at de får lov til at arbejde på børnehjemmet og tjene nogle penge. I en fattig landsby er det ikke så tit at folk har brug for håndværkere. Renovation af hus står nederst på listen over to-do’s, når man kæmper for sin føde dagligt.
Anyways…
Jeg har valgt at bruge pengene på:

  1. Totalrenovere 3 toiletter og 2 bade på børnehjemmet
  2. Bestille stole og borde, samt tavle til et af klasselokaler, hvor børnene sidder på gulvet (der er en lille skole tilknyttet børnehjemmet, hvor børnene går i skole om dagen
  3. Købe mad til den næste måned til børnehjemmet

Det vil sige, at det ikke bliver i denne omgang at jeg køber undertøj og hygiejne, dels fordi jeg selv har haft to kufferter med, med over 70 tandsbørster og 30 tuber tandpasta (tak, mor) og en del undertøj, strømpebukser, sko osv., som I kan se lidt af her

IMG_1201.jpg

På vej i Tuk Tuk med alt tøjet

IMG_1261.jpg

Derudover, så havde jeg håbet, at jeg ville have råd til, at støtte deres lille landbrugsprojekt, hvor de vil bygge en lille gård til nogle geder, kaniner og høns, så de kan blive selvforsynende. De vil sælge æggene og kødet, så de har råd til at købe mad (majsmel, bønner osv), som er billigt. Men det er for risky for mig, at støtte pt., dels fordi jeg ikke har råd til hele projektet, som koster omkring 15.000 kr., og også fordi de skal læres op i at passe dyrene og der vil komme dyrelægeregninger og faste udgifter til føde mv., det er lidt mere kompliceret end som så og jeg ville skulle blive her lidt længere, hvis jeg skulle hjælpe med, at få det op, at køre.

Så det er mit ræsonnement bag valget af prioriteringen af pengene!
Her kan I se en del af mit regnskab

IMG_1512.jpg

Jeg har i dag betalt halvdelen af pengene til smeden, der skal lave stole og borde, han så ret sur ud, men han fik sine penge

IMG_1282.jpg

IMG_1283.jpg

Og toilet VVS manden er i fuld gang med handsker på og det hele, som I kan se på hans outfit er sikkerhed på arbejdspladsen ikke 1. prioritet hernede 😉

IMG_1355.jpg

Forresten.. De har lidt høns og kaniner på børnehjemmet, men det er virkelig et lille sted og det er noget værre dyreplageri! Så jeg har brugt lidt af mine egne penge i dag på, at købe kål og gulerødder til kaninerne og har lidt en plan for, hvordan de skal få det bedre. I skal møde James, som er en af de “voksne” på børnehjemmet, han er 25 år og har ingen rigtig familie, men er på børnehjemmet for, at lære børnene Engelsk og matematik. Han er overraskende god til Engelsk. Han ejer ingenting, men har en kæmpe drøm om at læse til Pharmaceut. Han venter på en sponsor. Det koster ca. 6000 kr., at gå på universitetet om året, og det tager vist 3 år at blive Pharmaceut, jeg drømmer virkelig om, at give ham den uddannelse, han er så standhaftig og godhjertet og selvom chancen for et sponsorat er så minimal, næsten lig 0, holder han stærkt fast i sin drøm og tror på den.

Imens han venter på et mirakel, har han gjort det til sin pligt, at varetage kaninerne. Han er så glad for sit ansvar og han vil rigtig gerne have at de får det bedre, han ved godt det er dyreplageri ( i modsætning til alle andre hernede, der behandler mindre godt).
Så i dag har vi gennemgået en helt masse (jeg er jo selvudnævnt kaninekspert, efter at ahve haft så mange igennem min opvækst :p) om hvad kaniner spiser, han har nemlig givet dem bananer. Ikke ligefrem den bedste kaninfoder. Så nu har vi købt en masse kål, gullerødder osv., og jeg har lært ham hvor tit og hvordan an skifter vand (ja, det er det niveau vi er på) og jeg har sagt til ham, at vi skal skaffe hø, selvom det bliver besværligt. derudover skal de ikke bo 4 kaniner i et mikro bur, de skal have deres eget bur og der er såmænd nok af bure, men den udfordring James har er, at han ikke har vand og fodder tru, noget så simpelt. Så det skal vi købe i morgen, så vi kan udnytte alle burene.
Her er lidt billeder af James og hans kaniner 😉

IMG_1210.jpg

IMG_1207.jpg

IMG_1208.jpg

IMG_1211.jpg

 

Bare lige her til sidst et billede af krebserøde mig og Joysee fra i dag <3

IMG_1452.jpg

Vi skrives ved – møs!

Crowdfund pt. II

I dag har været en helt vildt lang dag, jeg kan næsten ikke holde øjnene åbne mere!

Heldigvis er jeg alene på værelset, de 3 andre er oppe og bestige Kilimanjaro, så jeg har værelset alene i nat 🙂 Jubi.

Min dag startede med, at jeg ventede 4 timer, på at en taxa chauffør skulle bringe min baggage fra lufthavnen og til hostellet. Jeg ventede dog med glæde, da jeg var så overdrevet glad over at den var på vej. Efter at have gået rundt i det samme tøj i 5 dage i 35 graders varme, var det egenlig ret dejligt at få rent tøj på og gå i bad med sæbe 😉

Anyways, jeg drog til langsbyen omring frokost for at igangsætte projekterne, og har været i byen for at købe sand til cement og mursten til renovering af toilettet. I morgen skal jeg over til en smed i landsbyen, for at give ham penge til at købe jern, så han kan smede stole, borde og bygge en stor tavle på væggen i klasselokalet.

Når jeg har lavet de to projekter vil jeg bruge resterende penge på hygiejne ting/undertøj til pigerne, mange af pigerne har store brysterne, men igen bh. Tro det eller lad være, men det er faktisk ikke særlig sjovt at løbe rundt uden bh, især ikke som teenager.

Jeg vil også bruge en stor del af de resterende penge på at købe mad til næste måned. Det er ikke altid der er mad nok til 3 måltider på børnehjemmet, så de må tit gå sultne i seng.

Jeg vil i næste indlæg dokumentere og lægge billeder op, af mine køb. Jeg har ikke rigtig haft mulighed for det endnu, fordi jeg kun har igangsat projekterne og mangler at betale en del håndværkere i byen.

Derudover vil jeg fortælle Jer om, hvorfor jeg valgte lige netop disse projekter, fremfor de andre ting jeg kunne have valgt at bruge pengene på.

Men det bliver i morgen, for jeg kan mærke at jeg snart skal i puttekassen 🙂

Sov godt, vi skrives ved 🙂

Møs

ps. Jeg besøgte lige Joysee i dag og hun var svært begejstret for, at jeg havde slikkepinde med! Jeg havde en masse andet slik med, og hun slugte det hele. Det undrer mig, at hun ikke fik mavepine.

Min hud er til gengæld ved, at være lige så rød som Joysees slikepind!

IMG_1220.jpgIMG_1239.jpgIMG_1233.jpg

IMG_1249.jpg

Crowdfund pt. I

Nå! Så måtte jeg hellere komme i gang med, at undersøge hvad alle de pengene jeg har crowdfunded skal bruges til.  Jeg er helt vildt overvældet over det beløb jeg er oppe på, 11.550 kr., hvilket er total ud over hvad jeg nogensinde i min vildeste fantasi kunne forestille mig! Jeg er dybt taknemmelig over den kæmpemæssig støtte jeg har fået, både monetært men også psykisk støtte fra rigtig mange gode mennesker.

Tak for Jer alle sammen <3

Første skridt tog jeg  går, da jeg gik Whitney, som jeg kender fra sidste gang. Hun ved hvad alt koster hernede, og hun er hjælpsom og til, at stole på. Samtidig kender hun til børnehjemmet og hun kender William der bestyrer det. Så jeg drøftede med hende og spurgte ind til hvad hun mente de havde brug for. Hun nævnte noget med et toilet, men sagde at jeg skulle tale med William og dernæst vende tilbage. Så jeg hoppede i Dala Dala’en og kørte ud til landsbyen.

IMG_1114.jpg

Da jeg ankom til landsbyen blev jeg (selvfølgelig!) mødt med en helt masse love og næsten alle råbte “HEJ SARA”!! Jeg er stadig vildt overrasket over, at de kan huske mig, alle børnene og lærerne.
Jeg tog derefter en snak med William (som billedet herunder viser) om, hvad han mener der er behov for og bad om prislister, så jeg kunne tage dem med tilbage til byen og spørge Whitney og de ansatte på mit hostel om priserne.

IMG_1119.jpg

Han nævnte selv toilettet, og så nævnte han at de mangler borde og stole, samt tavle i et klasselokale. Derudover mangler de mad og personlige hygiejne ting, såsom rene underbukser, boxershorts, bind til pigerne osv. Samtidig gjorde han opmærksom på, at de er begyndt, at spare sammen til at bygge et bur til høns, geder og kaniner, så de kan blive selvforsynende og evt. sælge æg, geder med henblik på at tjene lidt penge.

Her er listen, som jeg har fået af William, med priser.

IMG_1194.jpg

Jeg har nok ikke råd til det hele og jeg skal prioritere, for jeg har ret strenge krav til, at jeg selv skal med ud og handle med de lokale, så jeg styrer pengene. Jeg kunne ikke drømme om at give dem til William, jeg stoler ikke på ham. Samtidig, vil jeg gerne se alt blive startet og afsluttet, for jeg ved, at hvis jeg kigger væk, så er det ikke sikkert det bliver lavet færdigt.

Her er billeder af klasseværelserne, både det med inventar og det uden, samt der ødelagte toilet, som jeg allerede nu tror jeg prioriterer, at reparere.

(jeg betalte renoveringen af gulvet i klasse lokalet øverst i 2016, også ved hjælp af crowdfunding)

IMG_1127.jpgIMG_1129.jpg

Rimelig klamt toilet, og det er pigetoilettet, så jeg tror de går og holder sig, det ville jeg hvert fald gøre!

IMG_1120.jpg

 

Jeg opdaterer nærmere om crowd funding projektet i morgen!